1. Waarom moeten we Triq Salama allemaal gaan zien?
“Nou, niets móét, haha. Maar het is een hele leuke film over een Marokkaanse jonge vrouw die met het hele gezin in een busje naar Marokko rijdt. De ongemakken in zo’n auto, de familieproblemen; dat is voor veel mensen grappig herkenbaar.”

2. Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het regisseren van Triq Salama?
“Alles, want het was mijn eerste keer. Vooral de filmlocaties regelen bleek een heel gedoe. Ik wilde bijvoorbeeld filmen bij parkeerplaatsen en pompstations, maar dat mocht niet van Rijkswaterstaat.”

3. Welk advies had je eerder willen krijgen?  
“Het advies dat de kleinkunstacademie veel beter bij me past dan de toneelschool. Dat was mijn eigen keuze, maar ik had geen idee. Ik wist alleen dat ik in GTST wilde spelen.”

4. Welke knoop heb je recent doorgehakt?
“Dat ik ga stoppen met roken, voor de allereerste keer. Ik wil het moment voor zijn dat de dokter zegt: ik heb slecht nieuws voor u.”

5. Wat is momenteel je grootste ergernis?
“Je ziet op social media de meest vreselijke beelden voorbijkomen – van Israël-Palestina, mensen in de kobaltmijnen in Congo – maar in het nieuws is daar geen aandacht voor. Dat trek ik me best wel aan.”

6. Wanneer heb je voor het laatst gefaald?
“Ik heb alweer zes weken niet gesport, terwijl ik bezig was met diëten en fit worden. Mijn zoveelste poging. Dit jaar ga ik er serieus werk van maken.”

7. Met wie wil je wel een week van leven ruilen?
“Een influencer die betaald wordt om prachtige reizen te maken. Lekker zonder vrouw en kinderen, dat scheelt gedoe. Zelf heb ik genoeg aan één koffertje en maakt het me niet uit waar ik slaap.”

8. Wanneer heb je voor het laatst gelogen?
“Vandaag nog, bij de parfumerie. De verkoper vroeg of ik het luchtje lekker vond en ik zei ja, maar het rook naar wc-spray.”

9. Wat is het belangrijkste dat je van je moeder hebt geleerd?
“Je gezondheid is alles, de laatste tien jaar hamert mijn moeder daar echt op. Ze heeft me natuurlijk in mijn drank- en drugsverslaving meegemaakt en probeert me nu van het laatste beetje af te helpen: roken en te veel eten.”

10. Wat is het vreemdste dat je ooit over jezelf las of hoorde wat niet waar was?
“Tijdens de hulpactie voor de aardbeving in Marokko las ik dat stichting Najiba, waar ING een onderzoek naar had gestart wegens eventuele fraude, van mij was.
Maar mijn stichting heet Najib Foundation.”

11. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
“Het moment dat we na een lange reis bij opa en oma in Marokko aankwamen. De hele familie bij elkaar, dat was altijd een enorm feest. We gingen één keer per jaar, als we geld hadden, en dan een hele maand.”

12. Wie zou je terughalen uit de dood als het kon?
“Ik kan nu heel egoïstisch voor mijn vader kiezen, die me nooit heeft zien optreden. Maar dan toch mijn schoonmoeder: zij is vier maanden geleden overleden en ik zie hoe moeilijk mijn vrouw het ermee heeft.”

13. Wie heb je de afgelopen 24 uur een kus gegeven?
“Mijn gezin, hè? Mijn kinderen voor school, en mijn vrouw voordat ze naar haar werk ging.”

14. Wat weet (bijna) niemand van je?
“Hoe ik ’s avonds tekeer kan gaan met chocola.”

15. Waaraan geef je te veel geld uit?
“Aan uit eten gaan. Soms kijk ik naar de rekening en denk: dit kan niet kloppen – vier-, vijfhonderd euro als je met z’n drieën hebt gegeten. Maar alles is duurder geworden. En dat is dan nog zonder wijnarrangement, hè?”

16. Met wie zou je willen stranden op een onbewoond eiland?
“Bear Grylls, die presentator van survivalshows, want hij weet hoe je in leven blijft. In Expeditie Robinson ga je me ook nog zien ooit, maar ik wil eerst dat het er fatsoenlijk uitziet als ik mijn shirt uittrek.”

17. Wat is je grootste irreële angst?
“Dat ik ineens van de zijkant wordt aangereden door een andere auto, of in een winkelstraat wordt doodgeschoten bij een overval. Zulke gedachten heb ik weleens.”

18. Wat gooi je het liefst elke dag in je boodschappenkar?
“Ik hou van zoet, dus mango’s, ananas en natuurlijk chocola. Koken doe ik eigenlijk niet, dat zou wel beter voor me zijn. Nu ik vier dagen per week in het theater sta, eet ik elke avond iets in de categorie pasta-vlees-bami-rijst.”

19. Waar heb je het laatst om gehuild?
“In de auto moet ik vaker een traantje wegpinken, meestal om iets met de kinderen. Dat ik me afvraag of ik het allemaal wel goed doe. Ik denk omdat ik daar in mijn eentje zit, lekker ontspannen en alle tijd om na te denken.”

20. Hoe wil je herinnerd worden?
“Als iemand die voor anderen klaarstond, heel veel plezier had in zijn vak en mensen hielp waar hij kon. Iets voor een ander doen, daar haal ik veel voldoening uit.”

De telefilm Triq Salama is donderdag 18 januari om 20.30 uur te zien op NPO 3. Najib zelf is te zien tijdens zijn jubileumvoorstelling Najib Amhali – 30 jaar in het vak, waarmee hij in de theaters staat.